söndag 15 februari 2009

Google

Om man vill hitta till min blogg kan man googla på följande:

anna skipper +baddräkt
fabulous död ?
ångest svidande
gällivare blogg
kristoffer appelquist

Bara så att ni vet.

Ångest svidande liksom- hallåååååå??! Å baddräkten??!!
Vad är det man sitter och präntar ner??!!
Dessa frågor!
Å så kan man ju också fråga sig va ja gör uppe nu? Mobillarmet ljuder 06.10.

1 kommentar:

  1. Drätt, åladrätt; (skånsk) kustremsa där drättsinnehavaren hade ensam fiskerätt på ål. Åladrätter fanns förr längs hela Skånes Östersjökust och var först förbehållet kyrkan och senare kungen. Ofta delades drätterna ut till adelsmän eller stormän som tack eller belöning - de arrenderade i sin tur ut drätterna till den lokala fiskebefolkningen.

    En drätt är vanligen en kustremsa om några få hundra meter och betraktas som en fastighet trots att den bara består av vatten. Till drätten hör även ålaboden som är uppförd på stranden, dock mellan havet och själva strandvallen. Ålabodarna tillkom till följd av att ålafisket är ett mycket tidsödande sässongsfiske som tvingade fiskelagen att bosätta sig på stranden. De ursprungliga bodarna lär inte ha varit mycket mer än gropar med ekan som tak. Efterhand utvecklades dock en särskild bod som var inbyggd i strandvallen med en gaveln mot havet och en som vätte rätt in i vallen. På vinden som ofta hade ingång i markhöjd bakifrån förvarades fiskeredskap.

    Som hyra för drätterna brukade fiskelagen anordna ålagillen där fiskarna och drättsägarna söp sig själva fulla medan de åt ål i alla dess former. Idag finns fortfarande det kommersiella ålafisket med drätterna kvar men numera är fisket i drätterna till rätt stor del en turistattraktion nära knuten till ålagillen.

    Ordet drätt kommer av ordet draga och innebär generellt ett arrenderat område vatten.

    SvaraRadera